Кауфланд IT HUB стартира две обучителни академии за млади разработчици

Търговията на дребно, както почти всяка индустрия в днешно време, е силно зависима от технологиите. Schwarz Group, компанията майка на Kaufland и LIDL, и чевъртият най-голям търговец на дребно в света по приходи, не прави изключение. Докато крайните потребители обикновено не го осъзнават, зад завесите голяма набор от уеб и мобилни приложения помагат както на магазините, така и на корпоративните служители да си вършат по-добре работата и да гарантират безпроблемното ежедневно функциониране на бизнеса.

Едно нещо, водещо до друго, необходимостта от последователни технологични знания изискват отварянето на хъба в София през 2016г. Малко повече от 3 години по-късно, екипът нараства до над 160 души, а други 90 се очаква да се присъединят до края на 2020г, за да работят и по проекти на LIDL. С цел да отговори на бързо нарастващото търсене на висококачествени инженери и надграждайки своята менторска култура, IT HUB стартира своя вътрешна академия за обучение на SAP ABAP и още една, фокусирана върху Java, идва през март. И двете са безплатни и насочени към младите хора, с нулев професионален опит в програмирането.

SAP ABAP: Търсеният език за програмиране, който почти никой не учи

SAP е технологична основа на Kaufland, LIDL и над 400 000 организации по целия свят. Това прави инженерите на ABAP много ценни, но в момента е много малко вероятно българският млад софтуерен разработчик въобще да обмисли изучаването на езика. Причината: предназначена за бизнес клиенти, цената на лиценз за повечето SAP продукти в много случаи е прекомерна не само за отделни лица, но и за университети и академии.

“В България наистина не можете да научите ABAP, освен ако вече не работите за SAP или за клиент на SAP. Предвид нарастващото ни търсене на технологията, решихме, че е време да инвестираме в това да направим ABAP достъпен за повече млади хора, които се интересуват от програмиране. Искаме да покажем на участниците в академията, че ABAP е интересен език с много случаи на употреба и върви с отлични възможности за кариера”, обяснява мотивацията за академията Десислава Иванович, мениджър на отдел SAP програмиране в Кауфланд IT HUB.

Учене в реалния свят

В рамките на следващите 6 месеца, 16 стажанти ще овладеят основите на развитието на ABAP чрез обучения всеки понеделник и сряда, ръководени от опитни ABAP инженери, и чрез практически проекти директно в SAP сердата на Kaufland. Тези, които завършат програмата ще имат възможността да се присъединят към екипа на IT HUB на пълен работен ден като млади софтуерни разработчици на ABAP.

“Мисля, че ABAP е чудесен език, защото заедно с програмирането, вие също научавате как работят бизнес процесите. Всичко зад SAP е свързано с ABAP. Запознавате се с това как работи логистиката, как работи финансирането, как работи HR – ще разберете защо правите каквото и да правите”, казва Боян Салутски, един от менторите в академията и старши програмист на SAP в Кауфланд IT HUB.

Проверете дали ви харесва технологията, вижте дали ви харесва компанията

Иванович казва, че задълбочено обучение, предоставено от SAP, струва близо 14 000 евро, но изглежда, че това не е основна отправна точка. “Обучаваните ще имат 6 месеца, за да видят дали им харесва програмирането в ABAP или предпочитат да преминат към нещо друго като Java, което не е толкожа различно като синтаксис на езика. В началото на кариерата си, с нулев опит, ти никога не знаеш. Освен това стажантите ще изпитататмосферата на офиса и ще започнат да изграждат отношения с останалата част от екипа. Така че, ако решат да се присъединят към нас в края на програмата, ще им бъде по-лесно да се адаптират към новата работа”, твърди Иванович.

Преодоляване на пропастта между образованието и пазара на труда

Java Bootcamp съще е на път и се очаква да започне през март тази година. Форматът е почти еднакъв, но стимулът за неговото раждане е малко по-различен. “Java е много по-достъпна от ABAP, но все още е трудно за начинаещ да направи прехода от завършване на университет или IT академия до готовност за пазара на труда. Според нашия опит програмите, предоставяни от учебните институции за IT, са наистина чудесни за запознаване на хората с основните понятия, но не са достатъчни, за да подготвят учениците за позиция на ниво младши. Ние искаме да надградим това, което предлагат академиите и да доближим програмистите от начално ниво до нуждите на бизнеса”, пояснява Теодор Димитров, наставник в академията на Java и ръководител на отдел Java в Кауфланд IT HUB.

Основната учебна цел? Развитие на уменията и мисленето, необходими за изграждане на мащабни приложения, които не се нарушават. Стажантите ще обхванат целия жизнен цикъл на разработка на продукти и ще придобият знания за back-end и front-end програмиране, системната инфраструктура, DevOps, мониторинг на live приложенията, и още няколко други неща.

Но какви приложения всъщност можете да разработите в IT HUB в София?

IT HUB подкрепя технологичните нужди на цялата Schwarz група – от съществуващи продукти до разработването на напълно нови. Българският център, който е дом на втория по големина технологичен екип от групата на дребно в световен мащаб, се състои от четири основни подразделения – разработка на SAP, инфраструктурна администрация, поддръжка на приложения и Business Intelligence. Крайният потребител обикновено е служител на Kaufland или LIDL, но този човек може да бъде практически всеки в организацията.

В момента някои инженери работят върху нов софтуер за динамично ценообразуване на промоции в магазина, докато други разработват мобилно приложение за по-добра вътрешна комуникация. Пример за наскоро завършен проект е приложение за планиране на надвижими имоти за първия магазин на Kaufland в Австралия, който трябва да бъде открит през 2021г. Има приложения за логистика, финанси, HR и др. Технологията играе важна роля във всеки аспект на операциите на Schwarz групата. Тъй като вличнието на софтуера се увеличава за четвъртия по големина търговец на дребно в света, може би базираната в Германия организация скоро ще види и повишена добавена стойност от младите таланти в България.